Arvet efter Veteranerna - Ett självständigt fosterland

Försvaret

Försvararens berättelser

- Första avvärjningssegern

Midsommaraftonen, den 23 juni, inleddes kl. 7.00 med en rysk artillerikoncentration, vars like sextiettorna inte tidigare skådat. Samtidigt anföll 160 bombplan och vräkte ner sin last över regementets område. Planen flög på olika höjd, ty de rymdes inte på samma. Ovanför Hietala haltpunkt träffades ett ryskt plan av bomber från ett ovanför flygande plan. Vrakdelarna regnade ned. Ett finländskt bombplan träffades över Suomenvedenpohja av ryskt luftvärn och störtade brinnande i havet. Flygarna lyckades hoppa i fallskärm, men de blev genast attackerade av två ryska jaktplan. Den enas fallskärm trasades sönder, så att han störtade i vattnet. Den andra försökte svänga sig i luften för att inte bli träffad, men inom kort var hans öde avgjort. Högre upp rasade våldsamma luftstrider. De finländska jaktflygarna sköt denna dag ner ett 20-tal ryska plan.

Läs mer...

- "Det var då -- 1941"

av Vasti Dahlback f. Wikström

 

Den 18 juni var jag i Gamlakarleby. Jag träffade en bekant, som sade: "Du skulle gå ner till stationen och se. Det ena tåget efter det andra kör förbi, fullastade med tyska soldater. Vad kan det betyda, vad är på gång?". Det fick jag veta när jag kom hem. Då hade bröderna fått inkallelsebrev. Det var allmän mobilisering.

Läs mer...

- En episod i filmen Vägen till Rukajävi

Kohtaus Rukajärven tie-elokuvassa

Pentti Olavi Perttuli syntynyt 13.3.1916

…...Spanarna var ca 200 framför tättruppen. Man färdades på cykel. Mycket sällan rörde man sig i terrängen till fots, i regel använde man cykel. Då terrängen var normal fungerade detta. Man såg till att avstånden inte krympte, de måste hållas. Det var 10.7. i ett visst läge då man åter fortsatte framåt mot sjöns norra ända och fortfarande var på dess östra sida, på fiendens sida och kom till en ås, där vägen på andra sidan åsen löpte ner längs en brant backe.

Läs mer...

- Bombningen av Poventsa

Lauri Lamminpää

 

Tunga molnmassor vällde över Onttola flygfält nära Joensuu. Vi såg dem inte ordentligt, eftersom det ännu halv åtta på morgonen den 6 december var mörkt. Vi kunde endast ana deras tryckande, fuktiga närhet.

Läs mer...

- En Hesa-killes vandring...

Per-Erik Ekegren:

 

... bl.a. som patrullman, inom IR 61

Min "krigarbana" började på Hangöfronten sommaren 1941 i IR 55:s granatkastarkompani. Efter det att ryssarna på senhösten samma år dragit bort sina trupper från Hangöudd upplöstes regementet.

Läs mer...

Berättelser