Arvet efter Veteranerna - Ett självständigt fosterland

Databank

Berättelser...

- Finländska ubåtar

Erik Helenius

 

Våra ubåtar var planerade i slutet av 1920-talet och baserade sig på erfarenheterna från första världskriget. I det följande använder jag som exempel vår största båt, det vill säga Vetehinen-klassen, eftersom i den fanns bl.a. alla vapen som en ubåt har.

Läs mer...

- Kampen med ..

Arvo Kokko: Mantsi, Järisevä, Koivisto WSOY 1950

 

...Oktjabrskaja Revoljutsija och Marat  

Klockan 0.40 på natten mot den 18 december hade man observerat 5 ryska krigsfartyg på havet på ca 30 kilometers avstånd från fortet. Klockan 3.50 hade man sett 6 fartyg på 23,4 kilometers avstånd.

Läs mer...

- Sänkningen av Krasnoje Znamja

Peuranheimo-Pirhonen-Killinen: Laivat puuta miehet rautaa, WSOY Porvoo 1956

 

Den 10 november konstaterade flygspaningen att kanonbåten Krasnoje Znamja (= Den röda flaggan) anlöpt Lövskärs hamn. Detta var det största av de fartyg som gått ut från Kronstadt under år 1942, med ett deplacement på 1760 ton och bestyckat med fem 130 mm kanoner och en stor mängd luftvärnsvapen.

Läs mer...

- Pansarfartyget Ilmarinen

Tauno Juvonen

 

Livet ombord

I maj 1933 fick pansarfartyget Ilmarinen sitt manskap. Fartyget låg i Aura å på Crichton-Vulcans område. Personal från varvet höll fortfarande på med finslipningsarbeten på fartyget. Vi unga män fick med röda öron lyssna på varvsstäderskornas ohämmade småprat om sina personliga privatsaker. Fartyget besöktes också av en kortvuxen man, som man kallade amiral Moore, man visste att han var från England.

Läs mer...

Berättelser