Veteraanien perintö - Itsenäinen Isänmaa

Itsenäistymisen vuodet

Kertomuksia Itsenäistymisen vuosista

- Punakaartin mukana rintamalle

Elli Nurminen, 18-vuotias
Työväen Muistitietotoimikunnan kokoelmat, Työväenarkisto

 

Me jouduimme sitten Kyröskoskelle ensimmäiseksi niin kuin sotahistoriakin kertoo, että punaiset joukot vietiin Siuron ja Kyröskosken kautta, ensin Siuroon, sitten Kyröskoskelle ja sieltä sitten Ikaalisten rintamalle. Minulla ei ollut tietenkään sodankäynnistä minkään näköistä mielikuvaakaan, minkälaista se oikein on ja mitä siellä tapahtuu. 

Lue lisää...

- Pienen pojan kokemuksia

Arvi Arponen, 5-vuotias

Työväen Muistitietotoimikunnan kokoelmat, Työväenarkisto

 

Kaukaisin muisto on vuoden 1918 talvelta ja keväältä viisivuotiaan kokemuksena. On maalis-huhtikuun taitekohta päätellen kantavista hangista, joilla pojan on lysti liikuskella kotitorpan aidatulla alueella. Torpan tontinlaitaa sivuaa kylätie. Aurinkoinen aamupäivä, poika touhuaa ison siirtolohkareen luona tien laitamilla. Hän puettuna ruskeasta langasta kudottuun villapukuun, jossa punainen kaulus ja hihansuut.

Lue lisää...

- Kokemuksia vapaussodasta

Juho Yli-Kaatila

 

Olimme edenneet Länkipohjaan. Menimme siellä Uotilan taloon, ja minulla oli jaloissa uudet lapikkaat ja kun oli suojasää, niin saappaani olivat märkinä. Minä riisuin kengät ja panin sukat kuivamaan lämmitetyn uunin eteen.

Lue lisää...

- Kertomus kokemuksistani

Eveliina Ala-Kulju

 

Lauantaina tammikuun 26 p. 1918 matkustin Hattulaan, jossa oli aikomukseni pitää kasvatusesitelmiä "Jukolassa" seuraavana päivänä. Samassa vaunun osastossa matkustivat kansanedustaja Antton Huotari ja eräs toinen edustaja, jonka nimeä en muista, Tampereelle. Huotarin toveri rupesi juttelemaan kanssani. M.m. hän sanoi: "Ettekö te porvarit yhtään pelkää sitä, mikä teitä odottaa." Huotari hyvin äkäisesti tiuskasi hänelle: "Suu kiinni", ja siihen se keskustelu loppui. Parolan asemalle jäätyäni kiintyi huomioni niihin suuriin miesjoukkoihin, joita siellä oli.

Lue lisää...

Kertomukset