Veteraanien perintö - Itsenäinen Isänmaa

Maanpuolustus

Sotiemme tilinpäätös

Olisiko talvisota voitu välttää? Epäilemättä, mutta sen hintana olisi ollut itsenäisyyden menettäminen. Veljeskansamme Viro sekä Latvia ja Liettua tekivät syksyllä 1939 toisenlaisen ratkaisun, ne antoivat periksi. Ne liitettiin Neuvostoliittoon kesällä 1940. Baltian maat vapautuivat valloittajan ikeestä vasta elokuussa 1991. Viro menetti toisen maailmansodan aikana kaatuneina, telotettuina, Siperiaan vietyinä ja sille tielle jääneinä sekä maasta poismuuttaneina pakolaisilla yli 200 000 kansalaistaan. Ja kuitenkin se menetti kalleimman, itsenäisyytensä ja vapautensa.

Olisiko sitten jatkosota ja Lapin sota voitu välttää? Siihen ei näytä olleen mitään edellytyksiä. Jos Suomi ei kesällä 1941 liittynyt Saksan rinnalla hyökkäykseen, olisi Neuvostoliiton ja Saksan välistä sotaa pian käyty Suomen puolella. Lopputulos ei olisi ainakaan ollut nykyistä parempi. Suomesta olisi tullut ajopuu virran vietäväksi. Me emme olisi voineet itse päättää asioistamme.

Myös Lapin sota oli väistämätön. Suomella ei ollut pienimpiäkään mahdollisuuksia laiminlyödä välirauhansopimuksen velvoitteita. Se, että Lapin sodan alku voitiin käydä yhteistoiminnassa, pelasti monen sotilaan hengen ja esti Oulun ja monen muun paikkakunnan hävittämisen.

Sodan pyörteisiin joutunut Suomi maksoi kovan hinnan vapaudestaan. Suomi menetti kaatuneina ja kadonneina noin 90 000 miestä. Haavoittuneita oli kolmessa sodassa yhteensä noin 285 000, joista noin 50 000 jäi loppuiäkseen invalideiksi. Pienetkin sotavammat pahenevat yleensä iän karttuessa.

Suomi selvisi kuitenkin eräässä suhteessa paremmin kuin muut sotaa käyneet maat; siviiliuhrien määrä jäi pieneksi. Vain kolme prosenttia sodassa kuolleiden kokonaismäärästä oli siviilejä. Se johtui siitä, että meillä siviiliväestö säännön mukaisesti evakuoitiin taistelujen tieltä, mutta eivät ilmapommituksetkaan olleet yhtä tuhoisia kuin monissa Keski-Euroopan maissa. Meidän ilmapuolustuksemme onnistui hyvin.

Vaikka tappiot olivat suuret, Suomen väkiluku kasvoi 70 000 uudella suomalaisella vuosina 1939 - 45. Suomalaiset suhtautuivat myönteisesti tulevaisuuteen. Se usko ei ole osoittautunut vääräksi.

Kertomukset