Veteraanien perintö - Itsenäinen Isänmaa

Siviiliväestö

Siviiliväestön kertomuksia

- Kun sota syttyi 30.11.1939

Max Jakobson

 

Minulle ja perheelleni talvisodan ensimmäinen päivä oli täydellinen sokki Kotimme ja omaisuutemme tuhoutui Helsingin iltapäiväpommituksessa.
Olin juuri syyskuun lopulla täyttänyt 16 vuotta. Kävin Suomalaista normaalilyseota. Olin seitsemännellä luokalla.

Lue lisää...

- Vihollisen vankina

Raisa Ruusunen os. Lampiselkä, ent. Soboleff

 

Suojärven pitäjään kuuluvassa ns. Hyrsylän mutkassa oli kolme kylää: Hyrsylä, Hautavaara ja Ignoila. Jälkimmäinen oli minun kotikyläni.

Lue lisää...

- Talvisotaa syrjäkylässä

Paavo Mäntyniemi

 

Elettiin joulukuuta 1939 ja meille Viljakkalan nuorille suojeluskuntalaisille sekä muille kotirintaman miehille määrättiin siltavartiointi. Kotikylässä on sadan metrin pituinen kivisilta, joka yhdistää vesistön molemmilla puolilla asuvat ja on siis kulkuväylänä korvaamaton.

Lue lisää...

- Muisteloita sotatoimialueelta

Sirkka-Liisa Unkila os. Mustonen

Talvisota

Talvisotani alkoi oikeastaan jo syyskuun 1. päivänä 1939, kun Saksa oli hyökännyt Puolaan. Sinä päivänä vanhempi veljeni Voitto tuli työstään ruokatunnille, kuunteli radiouutiset ja virkkoi: "Nyt se alkaa". Hän oli 23-vuotias, myös radistikoulutuksen sotaväessä saanut alikersantti ja suojeluskuntalainen kuten nuorempi 19-vuotias veljeni Toivo. Jälkimmäinen joutuikin aika pian vartiotehtäviin mm öiseen aikaan ammusvarikolle. Päivät hän kävi koulua kuten 12-vuotias sisareni Paula ja minä.

Lue lisää...

- Talvisodan tunnelmia Helsingin maalaiskunnassa

Sirkka Borg

Marraskuun lopussa puuhasimme askareissamme kuka mitäkin kotona maalaistalossa. Äitini oli aamupäivällä lähtenyt kauppaan ja kertoi hengästyneenä tultuaan kuulleensa siellä, että ryssä on hyökännyt yli rajan ja että Helsinkiä on pommitettu. Kiirehdin isän kanssa sisälle ja avasin radion.

Lue lisää...

Kertomukset