Veteraanien perintö - Itsenäinen Isänmaa

Maanpuolustus

Maanpuolustajien kertomuksia

- Oravapatteri sodassa

Alpi Ahtola

Lähteenä myös Jatkosodan historia

 

Alpi Ahtola on ikäluokkaa 1923 ja tuli varusmieheksi suoraan Turun klassillisesta lyseosta. Alunperin hän on Pohjanmaan poikia Kauhajoelta. Murre vieläkin erottuu puheessa virkistävästi. Koulukavereiden kanssa hän oli ollut tykistösuojeluskunnan viestiosastossa ja jo sitä ennen vuosia suojeluskuntapoikana. Ahtola kertoo muisteluksiaan:

Lue lisää...

- Haavoittuminen Ristseppälässä

haavoittuneen hakeminenKk-ampuja Salokannel

 

”Lähdin vapaaehtoisena komppaniamme erään vieraan kk-ryhmän mukana, koska sen miehistö oli vajaa. Etenimme kohti rautatietä Ristseppälän ja Äyräpään asemien väliin, jonne matkaa oli noin kaksitoista kilometriä. Matkalla jouduimme pikku kahakoihin metsässä harhailevien vihollisryhmien kanssa. Kerrankin he yllättivät meidät kesken ruokailumme, mutta lähtivät livohkaan pikku taistelun jälkeen.

Lue lisää...

- Pommitus Poventsaan

Lauri Lamminpää

 

Raskaat pilvimassat vyöryivät Joensuun lähellä sijaitsevan Onttolan lentokentän yli. Emme kunnolla nähneet niitä, sillä puoli kahdeksalta aamulla joulukuun kuudentena päivänä oli vielä pimeää. Vaistosimme vain niiden painostavan, kostean läheisyyden.

Lue lisää...

- Operaatio "Kilpapurjehdus"

Erkki Rekola

SOITELLEN SOTAHAN

Kevyt Patteristo 14 lähti lauantaina kesäkuun 21 päivänä 1941 klo 18.10 Turun Samppalinnanmäeltä kohti satamaa. Joukon edellä marssi Turun laivastoaseman soittokunta. Heti perässä kulkivat Ensimmäisen eli"Oravapatterin" viisi upseeria, 24 aliupseeria, 13 korpraalia ja 82 tykkimiestä, yhteensä 124 sotilasta, joista yli 70 oli vapaaehtoisia Turun Suojeluskunnan 1940-1941 kouluttamia 15-17 vuoden ikäisiä nuorukaisia. Sitten tulivat talvisodan kokeneista miehistä kootut 2. ja 3.ptri.Kun oli saavuttu Linnankadulle n.k. Boren talon kohdalle soittokunta kajautti ilmoille tutun sävelmän, "Sotapojat marssii katukivet kilkkaa, akkunat ne aukee nenäliinat vilkkaa. " Hetki on lähtemättömästi syöpynyt muistiini. Tahdikas kannusten kilinä, kadunvarrelle kerääntynyt yleisö, ikkunoista katselevat kerrostalojen asukkaat ja höyrylaivayhtiön konttoristit, iltapäiväaurinko. Olin yksi sotilaista, 21 vuotias alikersantti, matkalla tuntemattomaan määränpäähän.

Lue lisää...

-"Miljaardimotti"

Korpraali Niilo Uuttu

 

Tavallisen rivimiehen kertomus Sommeen eli miljardimotin ympärillä käydyistä kiivaista taisteluista
Korpelajoen vallattuamme sai pataljoonamme levätä seuraavaan päivään aina kello 13.00 sakka, jolloin sille tuli etenemiskäsky Ylä-Sommeen ja Porlammin väliseen maastoon.

Lue lisää...

Kertomukset