Veteraanien perintö - Itsenäinen Isänmaa

Maanpuolustus

Maanpuolustajien kertomuksia

- Sankariluutnantti


Valistusupseeri, reservinluutnantti Erkki Palolampi, joka kirjoitti teoksen Kollaa kestää.

Erkki Palolampi

 

Luutnantti Martti (Make) Uosikkisen viimeinen taistelu

Kun ilta pimeni, luutnantti otti mukaansa lähettinsä sekä neljä muuta miestä ja lähti heittämään pois rantaan pureutunutta vihollista.

Lue lisää...

- Tammikuinen aamu

Toivo Marttinen

 

On tammikuun aamu.

Joukko lumipukuisia kaukopartiomiehiä seisoo suksillaan kylän laidassa olevassa metsikössä. He nojaavat suksisauvoihinsa ja kuuntelevat.

Lue lisää...

- Viipuri vuonna nolla


Kirjoittaja

Sakari Särkisilta Viisi vuotta yhtämittaisesti kestäneen "sotilasurani" aloitin talvisodan aikana Riihimäellä. Muutaman viikon koulutuksenjälkeen meitä lähti kymmenkunta poikaa kesken kurssin Ryttylän poikakotiin sijoitetusta aliupseerikoulusta rintamalle.

Lue lisää...

- Viestikaluston evakuointi Suomussalmen suunnalla

Veikko Leskisen

 

Sotamies Veikko Leskisen, s. 1918, haastattelu 7.12.2000, haastattelija evl evp, fil.lis. Martti Peltonen. Haastateltava oli varusmiehenä viestijoukkojen koulutuskeskuksessa Riihimäellä Talvisodan aikana ja jatkoi keväästä 1940 alkaen varusmiespalvelustaan Kontiolahdella olleessa varuskunnassa ja lähti jatkosotaan Kontiolahden alueella perustetussa Jalkaväkirykmentti 9:n viestikomppaniassa.

Lue lisää...

- Taisteluhaudan vyöryttäminen

Martti Tourunen

 

Helmikuun lopulla 1940 JR 19:n III P oli sijoitettuna lähireserviksi noin kilometri Terenttilän etulinjan taakse. Tänne oli päästy edellisenä päivänä ja huomenna oli rintamavastuu taas tiedossa. Rykmentti oli niin vajaa, että etulinjassa oli oltava vuoropäivin.

Lue lisää...

Kertomukset